Stemmen ronselen SP Nieuwegein

March 20, 2014 | AD/Utrechts Nieuwsblad

NIEUWEGEIN

‘SP wekte schijn van ronselen’

BART THIESEN

Burgemeester Backhuijs heeft de SP-fractie in Nieuwegein gevraagd de website van de partij aan te passen om de schijn van stemmen ronselen tegen te gaan. De lokale fractie van de SP vroeg op haar website mensen een machtiging af te geven aan een van de kandidaten van de partij. Dat is volgens de Kiesraad, het adviesorgaan op het gebied van kiesrecht en verkiezingen, verboden.

Burgemeester Backhuijs: “De lijn tussen wat mag en wat niet mag is flinterdun. Nadat het stuk is aangepast, is er wat mij betreft geen sprake van ronselpraktijken. Ik zal dan ook geen verdere stappen ondernemen.”

SP: Ronselen? We doen dit al jaren zo

Lijsttrekker Martijn Stekelenburg van de SP Nieuwegein vindt niet dat zijn partij stemmen heeft geronseld.

“Wat we doen, doen we eigenlijk al jaren. We hebben daar nooit iets over gehoord. Wat ons betreft is er ook geen sprake van actief stemmen ronselen. Hoe het nu op de site staat, is prima, daar is de Kiesraad het ook mee eens. Nadat we erachter kwamen dat het niet mocht, zoals we het eerder formuleerden, hebben we het aangepast. Ik zie het als in storm in een glas water.” Op de site was voorheen de volgende tekst te lezen: “Voor kiezers die niet aanwezig zijn op 19 maart om te stemmen, maar hun democratisch recht niet verloren willen laten gaan, stuur een mail aan de SP en machtig een van de kandidaten. Wij komen graag langs om dit te regelen. Zo zorgen wij ervoor dat Nieuwegein straks 100% sociaal is!” Nu is de passage over het machtigen verdwenen en biedt de SP enkel aan een bemiddelende rol te vervullen.

De oproep van de SP in Nieuwegein staat niet op zichzelf. Eerder kwam naar buiten dat er in andere gemeenten, waaronder Soest, Heusden, Roermond en Twenterand, sprake zou zijn van het ronselen van stemmen. In de Overijsselse gemeente Twenterand drukte de lokale SGP een vergelijkbare tekst af in een verkiezingsfolder. De Kiesraad tikte de partij toen op de vingers. De Kiesraad oordeelde dat politieke partijen een bemiddelende rol mogen spelen bij het zoeken naar personen die als gemachtigde kunnen optreden. Maar partijleden voordragen om te stemmen, mag niet.